HomeNieuws VolkerInfra Gooi en Vechtstreek zet in op milieuvriendelijk groenbeheer

VolkerInfra Gooi en Vechtstreek zet in op milieuvriendelijk groenbeheer

Actueel

Terwijl de komst van ‘milieuvriendelijk gereedschap’ in Nederland nog enigszins op argwaan kan rekenen gaat VolkerInfra het duurzaam groenbeheer omarmen bij de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden binnen het gebiedscontract Gooi en Vechtstreek (opdrachtgever provincie Noord-Holland). Wij werken op dit moment met een 5 tal verschillende elektrisch aangedreven machines. VolkerInfra heeft binnen het contract de beschikking over de volgende machines: Bladblazer, heggenschaar, kettingzagen en een bosmaaier. VolkerInfra Gooi en Vechtstreek werkt met een serviceploeg, die onder andere het onderhoud aan de provinciale groenvoorzieningen uitvoeren met elektrisch aangedreven gereedschap dat voorzien is van accu’s.

Het uitgangspunt is om zo veel mogelijk kennis en ervaring op te doen met het inzetten van elektrisch gereedschap bij deze werkzaamheden. Het gebruik van accu’s voor elektrisch aangedreven gereedschap is onderdeel van VolkerInfra’s verduurzamingsopgave. Om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en om de voordelen voor mens, milieu en economie maximaal te benutten, werd in 2017 als test een aantal elektrische aangedreven machines aangekocht. Elektrisch machines stoten zelf geen uitlaatgassen uit en kunnen opgeladen worden via groene energie en dat levert voordelen op voor mens en milieu. Daarnaast geeft het voor de directe omgeving minder lawaaioverlast en trilt de machine minder en dus minder belastend in het gebruik voor het personeel. De gereedschappen die bij VolkerInfra Gooi en Vechtstreek worden gebruikt, worden aangedreven door accu’s die los worden geplaatst of in een harnas op de rug kunnen worden gedragen.

Het is nog een beetje pionierswerk, onder meer vanwege de hogere prijzen, maar de kwaliteit is ook hoger. Door hun kracht en rendement en de voordelen voor mens, milieu en economie zijn accu-aangedreven machines aantrekkelijk voor de professionele sector en wellicht over een tijd niet meer weg te denken.

+